Senarai Top Blogger Malaysia

Top Blogger Malaysia

Untuk contest SEO ni, aku tak simpan target yang tinggi. Macam selalu la. Aku tak simpan angan setinggi gunung. Kot nanti kecewa makan hati sendiri. Aku cuma nak jadi JUARA sahaja. Tak lebih dan tak kurang. Agar hadiah utama yang ditawarkan itu bakal menjadi milik aku secara mutlaknya. Haha.

Siapa yang aku pilih? Digital-dose boleh ke aku pilih sebagai Malaysia Best Blog 2015?

1. Blog Arif Shah dot com

Blog Ariff Shah dot com merupakan blog peribadi. Apa yang menarik tentang blog beliau ialah semuanya menarik. Tak ada satu pun yang tak menarik.

Jalan cerita yang bersahaja, namun ada isi tersirat yang membawa nasihat serta pendapat untuk dijadikan panduan buat mereka yang memerlukan. Beliau ada “style” yang tersendiri. Sama juga dengan blog beliau. Ada “style”. Dan “style” itulah yang membawa aku untuk melepak selalu blog Ariff Shah dot com.

2. Tudung People dot com

Yang ni aku cakap terus terang dan jujur la. Blog Tudung People ni, aku baru jumpa dekat bloh Ariff Shah. Pertama kali klik, pertama kali singgah, terus jatuh cinta.

Sebabnya :

1. “Big Picture”. Ya. Ada gambar besau dan bergerak-gerak. Kalau lelaki, tak berapa nak kesah sangat. Barangkali inilah gadis melayu. Ayu bergaya dengan pemakaian tudung yang sangat selesa mata melihatnya.

2. Design blog yang simple but danger. Ini kalau isteri tahu, mesti aku kena buli ni. Mesti duit gaji aku kena pau ni. Haha. Aku pun suka kalau isteri pakai tudung macam ni. Ayu dan menambahkan lagi kelembutan mata aku yang memandangnya. Haha. Sejujurnya, rekabentuk blog tersebut memang menjadi penyebab aku untuk jatuh cinta pandang pertama.

3. Dah la tu. Cukup dua aje.

3. The Vocket dot com

Yang ni pun, aku jumpa kat blog Ariff juga. Tetapi yang ni tak adalah sampai jatuh cinta pandang pertama. Sebabnya aku dah pernah singgah membaca kat blog ni. Tetapi tak boleh nak sahihkan bila tarikhnya. Sudah lupa. Cuma ada “rasa yang samar” sahaja.

Jadi, bila dah singgah kali kedua, dia tak boleh jatuh cinta kali pertama. Mesti jatuh cinta kali kedua. Betul kan? Haha.

Sebab aku suka blog ni ialah :

1. Blog dia banyak cerita. Ada teknologi, ada hiburan, ada makanan dan satu dua perkara lagi yang tak boleh aku sebutkan disini. Jadi, sila baca sendiri untuk lebih pencerahannya. Haha.

2. Jalan cerita cukup ringkas. Dalam artikel ada Video. Dan video tersebut membuatkan aku terpaksa singgah agak lama kelaman blog ni.

3. Lagi satu, tajuk untuk setiap artikel. Berhantu juga kadang-kadang aku rasa. Bila baca tajuk, mesti klik untuk mengetahui apakah yang ada dalam artikel tersebut.

4. Oh Duit dot Com

Yang ni special sikit. Tuan punya contest SEO Malaysia Best Blog 2015. Aku tahu, ramai yang dah kenal sangat dengan tuan punya blog ni kan. Maklum aje la. Hampir 78 jenis blog duk cerita pasal blog dia.

Jadi, aku mengambil kesempatan yang ada supaya tak sentuh tuan dan blog ni lebih mendalam. Tetapi, aku nak cakap satu perkara. Blog Oh Duit ni memang best. Terbaik!!!

5. Blog Perdana Menteri Malaysia (Najib Razak dot com)

Blog PM ni, aku sangat tertarik dengan rekabentuk lamannya. Kemas dan warna latarnya pun menarik. Jadi, selaku rakyat Malaysia yang berada dibawah kepimpinannya, aku sentiasa mendoakan yang terbaik untuk beliau. Juga kerajaan Malaysia dibawah pimpinannya.

Untuk blog PM ni, aku rasa inilah blog yang terbaik di Malaysia. Bukan untuk tahun 2015 sahaja. Malah tahun-tahun yang seterusnya jua. InsyaAllah.

6. Blog Abang Ensem dot com

Oh ya. Blog Abang Ensem ni memang aku tak kan lupa la. “Ensem” itulah akan memukau mata yang memandang. Dengan rambut belah sisi, kemas sentiasa. Memaksa untuk Abang Ensem ditenun lama-lama.

Tak. Aku bukan mengampu. Aku cakap benda yang betul. Adakah salah kejujuran yang disuarakan?

Jujur aku katakan. Aku suka sangat baca apa yang Abang Ensem tulis. Jauh disudut hati, aku ingin mengikuti jejak langkah yang telah ditinggalkan oleh Abang Ensem. Juga tidak dilupakan pada langkah-langkah yang sedang beliau aturkan sekarang ni.

Pesan aku buat Abang Ensem, selamat maju jaya. Dan semoga berjaya mendidik lebih ramai usahawan dalam bidang hartanah khasnya.

7. Blog Ahmad Faizal dot com

Blog mamat ni, memang aku tak pernah lupa. Tambahan pula, salji-salji yang ada di blog beliau sentiasa menyejukkan panas yang aku rasai. Ayat-ayat mengarut yang beliau hidangkan mampu membangkitkan semangat untuk terus berusaha tanpa mengenal erti jemu. Dan putus asa. Terutama sekali dalam bab buat duit dengan blog.

Kalau korang cakap korang tak suka blog lelaki kacak yang ego ni, maknanya korang tipu la. Hari-hari korang skodeng blog ni kan? Sampaikan ada yang gaduh tak bertempat. Noob sana… Noob sini… Adussss… Dah la wei.. haha.

8. Blog Mohd Fairiz dot com

Yang ni, nak tak nak, aku terpaksa senaraikan. Sebab aku kagum dengan pencapaian yang telah beliau kecapi. Blog beliau walaupun nampak biasa-biasa jer, tetapi ada sesuatu yang patut korang selongkar. Bila dah jumpa, barulah korang boleh cakap besar bab Affiliates Klikjer.

Kalau setakat sembang kosong, baik tak payah. Sebab aku dah pegang “title” tu. Haha.

Setiap kali singgah ke blog beliau, mesti hati ada rasa sikit la. Bukan sedih. Bukan juga tersentap. Aku sebenarnya rasa cemburu sikit tiap kali singgah ke blog ni. Yer la. Asyik-asyik nama dia jer yang jadi Top Affiliate Klikjer. Menciii tauuu!

9. Blog Prof Hariz dot com

Tak. Dia bukannya Professor. Angan-angan jer nak jadi Professor. Jangan tersalah keliru. Dia seorang manusia luar biasa yang mampu mengembangkan “Diet Atkins” ke seluruh pelusuk negara. Sampaikan kakak ipar aku pun dah pandai mengamalkan Diet Atkins ni. Memang melampau sangat dah ni. Kalau dah sampai kakak ipar aku duk sibuk dengan diet Atkins dia jer, bermakna itu panduan sangat menjadi dan mujarab. Serius…

Blog beliau sarat dengan informasi yang berguna khasnya berkenaan dengan kata-kata nasihat dan pendapat, cara pemakanan seharian, teknik amalan Diet Atkins dia tu dan sebagainya lagi. Dan beliau juga seorang yang aktif dan “BERBISA” dalam bab buat duit online

Beliau juga seorang yang bercita-cita tinggi. Tana, hasrat menyimpan duit dalam masa 5 bulan sebanyak RM20k. Tak tinggi lagi ke ada cita-cita macam tu? Apa yang aku harapkan, beliau berjaya mencapai apa yang disasarkan. Ok bro?

10. Blog Pondok Kecil dot com

Dah korang yang letak blog sendiri. Jadi, aku pun letak juga la. Bila lagi nak masuk bakul, angkat sendiri. Walaupun susah juga bakul tu terangkat, namun usaha yang gigih mampu membuahkan hasil yang sangat berbaloi.

Blog Pondok Kecil ni macam selalu la. Tak ada yang istimewa sangat. Yang ada hanyalah kisah-kisah kehidupan yang tidak akan basi dan sentiasa menjadi kenang-kenangan yang abadi.

Itu jer…

Ok. Sudah habis 10 senarai Malaysia Best Blog 2015.

Kesimpulannya :

Blog mana yang tak termasuk dalam senarai ni tak bermakna blog tu tak bagus. Blog korang dah bagus. Bak kata pepatah, hanya jauhari yang mengenal manikam.

10 blog yang tersenarai ni, bukan semuanya bagus dikaca mata korang. Kan? Bak kata pepatah, lain padang lainlah belalangnya.

Bila blog dah ada “nama” sampai bila-bila pun orang akan ingat, orang akan rujuk, orang akan singgah, orang akan baca, orang akan komen. Dan paling penting, orang akan senaraikan dalam contest SEO sebegini rupa. Haha.
Selalulah bertandang ke 10 blog yang aku senaraikan diatas. Agar korang mendapat “BERKAT” agar kita sama-sama dapat merasainya. Orang lain suka makan garam, kita pun lambat laun akan suka makan garam yang masin dan pahit tu. Haha.

Oh ya. Masih ada masa lagi untuk korang menyertai contest SEO ni. Tarikh tamat 18 Februari 2015. Petang ni boleh buat artikel lagi.

Persediaan Temuduga & Mengemaskini Resume

Resume KerjaResume adalah dokumen penting yang ‘mempromosikan’ kemahiran, pendidikan, pengalaman, dan kejayaan anda kepada bakal majikan.

Malah, resume yang dicipta dengan lengkap dan baik mampu memberikan anda peluang yang cerah untuk maju setapak lagi dalam usaha anda mencari kerja impian.

Elemen utama yang perlu ada dalam resume adalah;

Heading – Nama, alamat, nombor telefon & emel.

Objektif – Letakkan jawatan yang anda pohon, samada kategori sepenuh masa, sementara atau pelatih. Ia juga melihatkan sasaran dan kecenderungan kerjaya peribadi anda.

Pendidikan – Mulakan dengan kelayakan akademik terbaru dengan nama universiti atau kolej, ijazah, bidang pengajian, tarikh tamat dan CGPA.

Kerja kursus berkaitan – Kursus pra atau pasca ijazah, seminar, kertas kajian dan projek berkaitan dengan kerjaya yang anda pohon.

Pengalaman – Terangkan dengan ringkas pengalaman bekerja dan kemahiran anda secara dinamik. Sertakan semua pengalaman yang berkaitan termasuk sebagai guru sementara, pelatih, sukarelawan, kerja klinikal dan projek kajian.

Lain-lain kategori – Sijil, kemahiran berbahasa, penghargaan, anugerah, tahap literasi komputer, kemahiran teknikal, aktiviti luar, kekuatan peribadi dan keahlian profesional serta penerbitan.

Rujukan – Elakkan nama rujukan secara individu di dalam resume anda. Buat senarai rujukan di muka yang baru, sebelum itu pinta kebenaran sebelum menamakan individu sebagai rujukan anda.

Resume sangat penting, ia memainkan peranan yang sangat besar dalam proses mencari kerja. Untuk contoh resume kerja terbaik, sila layari Contoh Resume.

Proses Pengambilan Pegawai Tadbir Diplomatik

Untuk memasuki perkhidmatan PTD, seseorang calon itu perlu terlebih dahulu mendaftar dengan pihak SPA samada melalui Borang SPA 8 ataupun melalui atas talian di laman web http://www.spa.gov.my.

Secara amnya, semua calon akan melalui 3 tapisan sebelum mereka dilantik menjadi pegawai tadbir diplomatik.

1. Peperiksaan

Hanya calon yang mempunyai kelayakan minimum sekurang-kurangnya ijazah Sarjana Muda dengan kepujian yang diiktiraf samada daripada IPT tempatan ataupun luar negara, akan dipanggil untuk mengambil peperiksaan khas bagi memasuki perkhidmatan PTD ini.

Contoh soalan PTD yang diajukan dalam peperiksaan tersebut meliputi pelbagai bidang pengetahuan, dalam bentuk objektif dan subjektif serta terbahagi kepada lima bahagian seperti di bawah:

  1. Seksyen A – Pengetahuan am mengenai Malaysia dan alam sekeliling.
  2. Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah.
  3. Seksyen C – Pengertian dan kefahaman terhadap esei-esei.
  4. Seksyen D – Menulis esei Bahasa Melayu.
  5. Seksyen E – Menulis esei Bahasa Inggeris.

2. PTD Assessment Centre (PAC)

Pegawai TadbirHanya calon yang berjaya dalam peperiksaan memasuki PTD sahaja akan dipanggil untuk ke tapisan yang seterusnya iaitu PTD Assessment Centre (PAC).

PAC merupakan mekanisme bagi membantu pihak JPA membuat penilaian terhadap kesesuaian dan kelayakan calon-calon PTD sebelum diperakukan kepada SPA untuk tujuan temu duga dan lantikan ke perkhidmatan awam.

Pelaksanaan PAC ini bermula sejak tahun 1999 dengan melibatkan kesemua INTAN kampus wilayah termasuk INTAN Sabah dan INTAN Sarawak.

Program penilaian ini akan dilaksanakan selama tiga hari. Calon-calon juga akan turut menjalani ujian kecergasan iaitu larian 2.4 km dengan kiraan masa. Selain itu, mereka juga perlu mengikuti latihan jasmani yang lain.

3. Temuduga

Tapisan terakhir yang perlu diharungi oleh calon-calon sebelum mereka layak diterima sebagai PTD adalah temuduga yang dijalankan oleh pihak SPA.

Penilaian calon semasa PAC akan diuruskan oleh Urusetia PAC dengan menyedia dan menyelenggara satu pangkalan data markah. Nama-nama calon akan disusun mengikut keutamaan atau ranking dan kemudiannya akan dibentang serta diserahkan kepada SPA.

Hanya mereka yang mendapat penilaian yang tinggi sahaja dan benar-benar berkeupayaan akan dipanggil untuk mengikuti temu duga bagi memasuki ke perkhidmatan PTD.

Maklumat lanjut berkaitan PTD dan tips PTD boleh didapati dengan banyak melalui carian di Google dan blog-blog. Selamat berjaya.

80,000 Jawatan Kosong Akan Diisi Oleh SPA

SPA menjangka hampir 80,500 jawatan kosong di dalam perkhidmatan awam bakal diisi sepanjang tahun ini.

Pengerusi SPA, Tan Sri Mahmood mengatakan bahawa jumlah itu diperolehi berdasarkan sessi perjumpaan SPA dan suruhanjaya perkhidmatan peringkat negeri, kehakiman, polis, dan guru minggu lepas.

Melalui pertemuan tersebut, terdapat kenaikan kekosongan berbagai jawatan samada melalui lantikan tetap atau kontrak yang harus diisi melalui berbagai peringkat jabatan.

Sebelum ini kami ada mengumumkan yang terdapat lebih 60,000 kerja kosong yang perlu di isi dan selepas perjuampaan ini dijalankan, jumlah kekosongan mengalami pertambahan.

Mungkin juga kekosongan akan bertambah lagi selepas daripada pertemuan hari ini. Kami mahukan maklumat terperinci dalam seminggu ini.

Beliau berkata begitu ketika Mesyuarat Tahunan SPA bersama kementerian, bahagian pentadbiran setiap negeri di bawah kekuasaan SPA di PICC hari ini.

Bagi calon-calon dan graduan yang mencari pekerjaan, anda dinasihatkan untuk mendapatkan hebahan-hebahan jawatan kosong kerajaan terkini di portal KerjaTerkini.com.

Bidang Kreatif Menjanjikan Masa Depan Yang Cerah

Bidang kreatif & kemahiran selalunya dianggap bukan kerjaya yang profesional dan tidak menjanjikan pendapatan yang lumayan. Tanggapan yang telah ketinggalan zaman ini hanya menyebabkan ramai golongan remaja yang mempunyai cita2 unik tidak dapat untuk meneruskan impian mereka disebabkan bantahan ibu bapa.

Contohnya, ada kanak2 yang dari kecil lagi sudah menunjukkan minat dan bakat mendalam terhadap seni lukisan, tetapi mereka tidak mendapat galakan dari ibu bapa kerana dikatakan ia tidak mempunyai masa hadapan yang cerah.

Sebaliknya, kerjaya seperti doktor, guru, jurutera dan juga pensyarah menjadi pilihan kebanyakan ibu bapa untuk disogokkan ke dalam minda anak mereka sejak dari kecil.

Ketika ini, minat dalam bidang masakan, lukisan, jahitan dan fotografi juga dapat memberikan pulangan yang lumayan dan mempunyai pasaran kerja yang sangat luas, bahkan telah banyak IPT yang menawarkan kursus dan pengajian di dalam bidang berkaitan.

Menerusi kursus berkenaan, seseorang itu akan diberikan peluang untuk mengasah bakat yang ada supaya ia dapat dimanfaatkan atau disalurkan kepada bidang-bidang tertentu yang menjanjikan peluang yang lebih cerah dalam kerjaya. Malahan, mereka juga sebenarnya berpeluang meneruskan pengajian mereka ke peringkat yang lebih tinggi dan tidak sekadar sijil kemahiran.

Minat melukis sebenarnya boleh melahirkan individu cemerlang dalam bidang baru seperti animasi, grafik dan seni bina. Bidang ini menjanjikan peluang pekerjaan seperti juruanimasi yang menawarkan gaji yang sangat lumayan.

Lihat saja anak-anak muda lulusan universiti tempatan seperti MMU yang kini telah berjaya menghasilkan beberapa siri animasi kartun, seperti Upin & Ipin dan juga Boboboy yang bukan sahaja ditonton di Malaysia, malah disiarkan di saluran Astro Disney untuk tatapan peminat luar negara.

Upin & Ipin contohnya amat digemari di negara Indonesia dan negara lain di rantau ini. Selain itu, ia juga dapat memaparkan watak serta budaya tempatan.

Minat melukis juga dapat membantu seseorang mengikuti kursus dalam seni bina yang menjanjikan peluang kerjaya seperti arkitek dan pelukis pelan, bahkan mungkin akan melahirkan idea inovatif dan kreatif bagi perabot dan banyak lagi.

Seni grafik pula mempunyai peluang yang sangat luas dengan peluang kerja seperti grafik designer di syarikat penerbitan, penyiaran dan automotif.

Jika anda minat memasak, kursus dalam bidang kulinari banyak ditawarkan di IPT yang akan memberikan peluang kerjaya seperti pakar teknologi makanan. Anda juga boleh menjadi pakar dalam bidang nutrisi yang ketika ini banyak diperlukan di dalam sektor pekilangan.

Hakikat yang sebenarnya, tidak ramai dari kita yang memiliki bakat kreatif seperti itu, dari itu jika ada yang menunjukkan minat di dalam bidang terbabit, adalah wajar ibu bapa memberikan galakan dan dorongan supaya bakat mereka dapat dimanfaatkan di dalam kerjaya mereka kelak.

Teliti Inflasi Gaya Hidup Peribadi Hadapi Kenaikan Kos

Peningkatan kos sara hidup boleh dikawal dengan meneliti inflasi gaya hidup peribadi seseorang, kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Saving Plus Sdn Bhd, Liew Ooi Hann.

Saving Plus menguruskan portal aplikasi dan perbandingan produk kewangan, ringgitplus.com.

Liew berkata, cara terbaik untuk menguruskan kos sara hidup ialah menjalankan kajian dan bertindak atas corak perbelanjaan.

“Walaupun kita tidak boleh mengawal harga barang dan perkhidmatan secara langsung, kajian ringkas ke atas corak perbelanjaan anda dari tahun ke tahun, akan memberitahu nilai barang yang anda beli, kebiasaannya akan meningkat seiring dengan pendapatan anda.

“Anda boleh menguruskan perkara ini ketika berlaku kenaikan harga barang dan perkhidmatan,” katanya.

Mengulas mengenai kesan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan pada April tahun depan, Liew berkata adalah penting untuk memahami bahawa cukai baharu itu sebenarnya penggantian kepada Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

“Bagi barang-barang dan perkhidmatan yang sebelum ini tidak termasuk dalam sistem SST, kami menjangka ada kenaikan harga. Tetapi bagi barang yang sebelum ini telah dikenakan cukai SST sebanyak 10 peratus, kami berpendapat harga barang ini akan turun selepas perlaksanaan GST,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif bagi Pembangunan Perniagaan syarikat, Siew Yuen Tuck berkata portal aplikasi dan perbandingan produk kewangan itu boleh membantu pelanggan mendapatkan lebih nilai untuk wang.

“Kami boleh membantu anda, tidak kira untuk permohonan kad kredit atau pinjaman peribadi, merancang gadai janji terbaik untuk rumah anda atau mencari diskaun hebat.

“Portal itu kadang-kadang memberikan tawaran istimewa untuk sesetengah produk perbankan,” katanya.